Nejčastější dotazy

Jak správně vybrat filtr na vodu?
Každý, kdo dospěl k rozhodnutí pořídit si filtr na vodu, se nevyhnutelně setká s problémem výběru - jaký filtr koupit? Ten s líbivým designem, nebo takový který bývá nejčastěji v reklamách zahraniční nebo domácí výroby, se samostatným kohoutkem, filtrační konvicí, anebo filtr, který nám poradí soused? Ovšemže si vážíme názoru Vašeho souseda, ale přece jen vybíráte filtr pro sebe, a proto se pokusíme proniknout do problému hlouběji. Zaměřte se na své potřeby a doporučení prodejce.

Proč má voda z kohoutku špatnou chuť a zapáchá?
Zápach a chuť vody z kohoutku jsou způsobeny přítomností mimo jiné chloru. Kromě toho také chlorované organické látky (vznikající působením chlóru na organické látky přítomné ve vodě) mohou zesilovat nepříjemný zápach. Bohužel, jiná možnost dezinfekce není. 

Je chlór nebezpečný?
V souladu s hygienickými normami není koncentrace chloru, přítomná ve vodovodní vodě, nebezpečná pro zdravé osoby. Úlohou chloru je zabít vše živé ve vodě (viry a bakterie). Mimo jiné se za války používal jako bojový plyn. Bohužel se toto při pití chlorované vody děje i pro naše žádoucí bakterie v žaludku a střevech. Jedince s astmatickými nebo alergickými chorobami může dokonce i malá koncentrace aktivního chloru způsobit zhoršení jejich stavu. Navíc chlór reaguje s organickými látkami přítomnými ve vodovodní vodě a způsobuje vznik chlorovaných organických sloučenin (např. chloroformu, chlorfenolu a dioxinu).

Je dešťová voda zdravá?
Atmosférický vzduch je většinou silně znečištěn různými technogenními látkami (oxidy dusíku a síry, organickými sloučeninami, radioaktivním prachem). Všechny tyto látky padají na zem ve formě „kyselého deště“. Vše, co je kyselé, pouze více zvyšuje kyselost organismu, což má za následek snížení imunitního systému. 

Lze špatnou vodou vylepšit převařením?
Převařením vody lze zničit bakterie a snížit koncentraci těkavých organických sloučenin (VOC), ale koncentrace netěkavých a anorganických látek tím naopak vzroste.

Může filtr uvolňovat některé nežádoucí látky zpět do vody?
Filtry na vodu AQUEL jsou vyrobeny z kvalitních materiálů (panensky čistého plastu), který se využívá pro nejvyšší čistotu styku s jinými látkami (voda). Tyto materiály se využívají například pro výrobu dětských hraček, lahví pro kojence, v lákařství a všude tam, kde je požadavek na maximální čistotu materiálů.

Mohu filtrovanou vodu skladovat?
Pro skladování do následujícího dne se doporučuje přechovávat filtrovanou vodu v chladničce. Jelikož je filtrovaná voda velmi čistá a zbavená všech virů a bakterií, vydrží velmi dlouho bez jakýchkoliv náznaků pachuti

A co voda balená v lahvích?
Importovaná i tuzemská balená voda je většinou vyráběna čištěním obyčejné vodovodní vody (s výjimkou minerální vody z přírodních zdrojů). Způsob tohoto čištění je založen na převážně uhlíkových filtrech, které z vody odstraní nežádoucí chutě a zápachy. Vše ostatní tam však zůstává.

Proč se čistá, průzračná voda z Arteziánských studní rychle kalí a žloutne?
Arteziánská voda, přicházející do styku s jílovým podložím, je zpravidla obohacena minerálními solemi obsahujícími hliník, železo a ionty způsobující tvrdost vody. Koncentrace železa může dosahovat až 30 mg/l. Poté, co je voda vystavena působení kyslíku, rozpustné ionty železa oxidují a mění se v nerozpustný oxid železitý, který se sráží a způsobuje rezavou barvu vody.

Co je to předfiltr?
Předfiltr je první bariérou pro nečistoty obsažené ve vodě. Odstraňuje pevné usazeniny jako je rez, bláto, kal, zrnka písku atd., a prodlužuje tak životnost mnohem dražšího, hlavního filtračního systému, kterým je většinou uhlíkový filtr a RO membrána. Nečistoty mohou sestávat z částeček různých velikostí: od velkých zrn písku až po submikronové koloidy. Předfiltr tyto částice odstraňuje. Jemnost „síta“ předfiltru závisí na materiálu, ze kterého je předfiltr vyroben, a na jeho konstrukci.

Co umí uhlíkový filtr?
Uhlíkový filtr na sebe váže chlor a jeho sloučeniny, určité chemické látky. Zbavuje vodu nežádoucí chuti a zápachu, vodu dělá průzračnější. Tímto to však končí. Uhlík neumí odstranit dusičnany a dusitany, těžké kovy, celou řadu chemických látek. Jako jednoduchá filtrace pro vodovodní řady je často používaný, avšak na horší kvalitu vody je mnohdy nedostatečný.

Které absorpční materiály jsou použity ve filtrech AQUEL?
AQUEL používá pouze vysoce kvalitní materiály, určené pro styk s potravinami: aktivované iontoměničové pryskyřice pro změkčování vody, vysoce kvalitní granulované aktivní uhlí ze skořápek kokosových ořechů nebo lisované do "Carbonbloku". Jako hlavní sorbent využívá AQUEL KOMPOZITY Z AKTIVNÍHO UHLÍ (ACC) – mřížku sestávající z aktivního vlákna a granulovaného aktivního uhlí (GAC), která poskytuje vynikající sorpční výkon a kapacitu ve vztahu ke škodlivým organickým a anorganickým sloučeninám (chlór, chloroform, fenoly, pesticidy, měď, rtuť atd.) v kombinaci s výbornou schopností zadržovat nečistoty.

Je voda po úpravě RO membrány vhodná k pití?
Membránová filtrace je jedna z nejúčinnějších filtrací na světě. Její účinnost je u domácích filtrů kolem 90 %, u průmyslové filtrace až 99,7 %. Voda je tedy po této filtraci velmi čistá, ale s nízkým pH. Taková voda není vhodná pro pití, jelikož je "hladová" - rychle na sebe váže jiné látky a minerály. Po filtraci RO membránou je vždy nutné použít zpětnou mineralizaci, která vrátí do vody potřebné minerály. Bohužel většina firem má tuto mineralizaci velmi neúčinnou - není dostatek mineralizační směsi v potřebné kvalitě, není dostatek času, aby voda průtokem touto mineralizací měla možnost navázat zpět ionty minerálů (převážně vápníku a hořčíku). AQUEL používá pouze vlastní vyvinutou mineralizační směs, která má vysokou uvolňovací schopnost minerálů zpět. Vždy v potřebné velikosti a jiným způsobem zapojení celého systému voda protéká přímo po RO membráně rychlostí cca 4l/h mineralizační směsí. Výsledkem je ideální poměr a množství minerálů pro lidský organismus a výrazně navýšené pH této filtrované vody. Díky tomu pití AQUEL vody velmi dobře reguluje kyselost organismu a vrací ji na neutrální hodnoty, zatímco voda neztrácí detoxikační schopnosti pro organismus. To má za následek výrazné zlepšení imunitního systému, snížení nemocnosti a jakýchkoliv zánětů (viry a bakterie se totiž v kyselém prostředí mnohem rychleji množí a způsobují zdravotní problémy), zlepšení zdravotního stavu, energie a celkové nálady.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.